Hoe wij dansen

Op de dansvloer

Op de dansvloer verwachten wij dat je in stilte bent. Daarmee help je jouzelf en jouw danspartners om met elkaar te dansen vanuit zielsverbinding. Zodra je gaat praten, of bedanken ontstaat er een verbinding tussen individuen. Daar hebben wij in principe geen bezwaar tegen, maar die connectie maak je in het gewone leven constant. Hier willen we werk maken van de hartsverbinding. Daarom verzoeken wij jou liefdevol, om zo veel als mogelijk is, in stilte te blijven.

Op de dansvloer bieden wij jou de kans om te genieten van jouw vrijheid. Dat betekent dat jij dat kan doen wat vrijheid geeft aan jou en aan de ander. Met een open en liefdevolle houding biedt Tandanza jou de ruimte om te experimenteren met jouw levensenergie. Deze vrijheid bestaat er bij de gratie van de tijdelijkheid. In de vivencia krijg je ruimte om vrij te zijn. Na de vivencia gelden weer de regels van het gewone leven.

Heb zorg en liefde voor elkaar. Tandanza is soms out-of-the-comfortzone en de grenzen van wat mensen fijn vinden is heel divers. Lees de lichaamstaal van je danspartners en zorg er voor dat jouw partner van jou kan genieten.

Wees nieuwsgierig naar jezelf en de ander. In Tandanza kom je in aanraking met jouw grenzen. We vragen je om openhartig naar deze grenzen te kijken. Als jouw lichaam gruwt van een bepaald type aanraking, dan moet je jezelf beschermen daar tegen. Mensen gaan vaak niet moedwillig en koudhartig over jouw grenzen heen, laat dat dan zo vriendelijk mogen weten. En als het je hoofd is, dat jou verteld dat iets niet mag, dan dagen wij jou uit om dat los te laten. Dat is namelijk waarschijnlijk niet jouw natuurlijke grens, maar een cultureel opgedrongen grens. In de Tandanza zijn deze culturele grenzen helemaal niet interessant. Na de dans, mag je je weer zo zedig gedragen als de buitenwereld van jou verwacht.


Maar ik kan helemaal niet dansen!

In Tandanza doen we niet aan danspasjes en al helemaal niet aan stijldansen. Wij vertrouwen er op dat eenieder zijn of haar dans kan dansen. Daarvoor bieden we twee hulpmiddelen aan: Ter inspiratie zullen wij voordansen, waarbij we meegeven wat de intentie en/of de lichaamshouding is. We nodigen jou uit om bij aanvang jou dans te laten inspireren door ons voordansen. Maar we bieden ook passende muziek aan, die je mee zal voeren. Volg het ritme, zoek de melodie en geniet van de muziek. Je zult zien dat aan het einde van de dans, jij helemaal jouw dans danst.

En minstens zo belangrijk, wij zijn er van overtuigd dat als jij met plezier en overgave danst, dat jij prachtig danst.